16 april 2024

Schiedam en jenever: een reis door de tijd

Schiedam staat bekend om zijn rijke geschiedenis van jeneverproductie. Hier is een korte geschiedenis van Schiedam en jenever.

In de 17e eeuw groeide de jeneverindustrie in Schiedam uit tot een belangrijk handelsmerk. Schiedam werd de “jeneverhoofdstad van de wereld” en produceerde grote hoeveelheden jenever die werden geëxporteerd naar landen over de hele wereld. Tegenwoordig is Schiedam nog steeds een belangrijke producent van jenever.

De geschiedenis van jenever gaat terug tot de Middeleeuwen, toen monniken in de Lage Landen begonnen met het destilleren van graanalcohol. Later voegden ze jeneverbessen toe om de drank te kruiden. De drank werd populair onder soldaten en matrozen vanwege zijn medicinale en stimulerende eigenschappen.

In de 17e eeuw werd jenever geproduceerd in grote hoeveelheden in Schiedam, waar de stad een belangrijk handelscentrum was vanwege de ligging aan het water. De jeneverindustrie groeide snel en de stad werd al snel bekend om zijn kwaliteitsjenever.

Tegenwoordig is Schiedam nog steeds een belangrijke producent van jenever, met verschillende distilleerderijen die nog steeds actief zijn in de stad. Bezoekers kunnen een rondleiding maken door een van de distilleerderijen en leren over het productieproces van jenever en de geschiedenis van de drank.

Schiedam is ook de thuisbasis van het Jenevermuseum, waar bezoekers kunnen leren over de geschiedenis van jenever en de rol van Schiedam in de jeneverindustrie. Het museum heeft een indrukwekkende collectie jeneverflessen en andere memorabilia.

Kortom, Schiedam is een belangrijke stad in de geschiedenis van jeneverproductie. Het is een bezoek waard voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van deze populaire drank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *